Зробимо Україну чистою разом! – 2015

ГО «Let`s do it, Ukraine!» представник міжнародного екологічного руху «Let`s Do It! World». Головною метою організації та акції «Зробимо Україну чистою разом! – 2015» є не тільки глобальне прибирання від сміття та відправка його на вторинну переробку, а й збільшення відповідальності українців за навколишнє середовище. Акція «Зробимо Україну чистою разом! – 2015» об`єднала навколо спільної цілі 24 області України та більше ніж 380 тисяч волонтерів.

Що стало причиною ініціативи, як виникла ідея її реалізації.
Причиною виникнення ініціативи стало прагнення організаторів розвинути культуру чистоти, правильного поводження з відходами та привити любов до довкілля у громадян. 7го Серпня 2007 року в Таліні (Естонія) в одній із кав’ярень зібралось декілька друзів. І вони почали обговорювати проблему великої кількості несанкціонованих сміттєзвалищ, низький рівень свідомості громадян в цій сфері і незнання. Тоді почались роздуми – яким же чином це змінити і зробити Естонію знову чистою. І ході дискусії виникла ідея зібрати всіх жителів, щоб прибрати країну разом за один день.

Так вони почали підключати всіх своїх знайомих і через 7 місяців підготовки 600 людей в команді зібрало ще 300 волонтерів на місцях, 500 партнерів і з нульовим бюджетом комапанії разом із лідерами думки, музикантами, акторами, спортсменами зібрали 50000 людей, 10 000 тонн сміття за 5 годин. Так по черзі почали підключатись інші країни і в свою чергу до ініціативо в 2010 році долучилась Україна. Тепер 113 країн світу в один день виходять на прибирання. В Україні це перестало бути простим прибиранням – тепер це всеукраїнський екологічний фестиваль ЧИСТОFEST в усіх куточках країни.

За який час було реалізовано ініціативу
5 місяців

Детальний опис ініціативи – що конкретно було зроблено в рамках реалізації ініціативи (які заходи були реалізовані, як залучались місцеві жителі, молодь, спонсори…)
Ініціатива – акція «Зробимо Україну чистою разом! – 2015» пройшла в межах діяльності ГО «Let`s do it, Ukraine!» в 2015 році. В рамках реалізації:

  • створено 24 обласні команди на місцях для реалізації проекту у своїй (відповідній) області;
  • проведено 21 робоча нарада в 21у обласних центрах України.
  • Проведено 48 круглих столів
  • 12 екологічних форумів по обласних центрах України
  • залучились підтримкою Дружини Презедента України, Марини Порошенко;
  • співпрацювали з Міністерством екології та природних ресурсів України, Міністерством молоді та спорту України, Міністерством соціальної політики України, Міністерством інфраструктури України, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та департаментами й управліннями на місцях.
  • популяризували відповідальне відношення до довкілля та екології не тільки за допомогою рекламної компанії, а й через зіркових амбасадорів (Співачка та громадський діяч Руслана Лижичко, український музикант — мультиінструменталіст, громадський діяч, вокаліст, автор пісень, лідер гурту «Воплі Відоплясова» Олег Скрипка, лідер гурту С.К.А.Й. Олег Собчук, Народна артистка України Ольга Сумська та ще багато інших)
  • шляхом переговорів та двохсторонньої співпраці залучено велику кількість спонсорів та партнерів «Нова Пошта», UMH group, Одеський цементний завод «Цемент» та інші.
  • 24 обласні команди в обласних центрах по всій країні шукали координаторів на місцях (через соціальні мережі, знайомих та рекомендації), які відповідно різними шляхами (соціальні мережі, зовнішня реклама, друзі, знайомі, працівники компаній-партнерів) збирали учасників та волонтерів акції на 25 квітня;
  • проведено роз’яснювальну роботу по роздільному сортуванні сміття серед школярів, студентів та жителів міста за підтримки місцевих ОСББ;
  • проведено найбільшу екологічну акцію «Зробимо Україну чистою разом! – 2015» та Всеукраїнський екологічний фестиваль ЧИСТОFEST, що об’єднали 385 581 офіційних учасників та понад 500 000 учасників прибирання, які не проходили процедури реєстрацій в 114 населених пунктах;
  • встановлено рекорд України «Наймасштабніше прибирання» та занесено в Реєстр рекордів України.Які результати Ваша ініціатива принесла громаді?
    • залучено 385 581 волонтер, які вже ніколи не будуть смітити на вулицях та частково включаються до роздільного збору сміття у себе вдома та офісах;
    • прибрано 2 832 локації;
    • зібрано 1790 тонн сміття;
    • із загального об’єму зібраного сміття 35% відправлено на переробку;
    • значна кількість місцевих громад налагодили зв’язок з місцевою владою, бізнесом та ЗМІ;
    • після проведення акції за рахунок уже створеної співпраці між переробникам, перевізниками сміття, місцевою владою та місцевими активістами встановлено десятки сміттєвих баків.

    Що на Вашу думку дала ініціатива тим, хто її втілював в життя?

    • Досвід роботи в таких напрямках як лідерство, менеджмент, фандрайзинг, PR, реклама, робота з владою, робота з волонтерами, робота з громадськими організаціями, СММ, арт-дизайн;
    • Нові ефективні зв’язки з представниками бізнесу та місцевої влади для реалізації соціальних проектів протягом року;
    • Активізація населення за межами великих міст;
    • Цікаве та корисне проведення вільного часу молоді;
    • Частина сімей учасників перейшли на роздільний збір сміття.

    Чи мала Ваша ініціатива своє продовження та які зміни вона принесла?
    Ініціатива має продовження у вигляді проведеного Міжнародного форуму країн Східного співтовариства 2015, підготовки акції «Зробимо Україну чистою разом!» 2016 року, яка відбудеться 23 квітня, літніх таборів 2016 року, створення платформи Національного ком’юніті.

    Зміни після проведення акції проявились у вигляді прибраних територій (які в багатьох випадках не прибиралися давно і вже стали несанкціонованими смітниками), розвиток благоустрою (озеленення даних зон, встановлення на деяких локаціях лавок, смітників та інших атрибутів, створення спортивних ігрових майданчиків). Часткове переведення населених пунктів, які долучились до акції, на роздільний збір сміття. Стимулювало роботу локальних осередків в таких напрямках як енергоефективність, освітні програми з ресайклінгу, правильне поводження з побутовими відходами.

    Ваші поради тим, хто хоче втілювати ініціативи у своїх громадах

    • Об’єднувати зусилля громади, влади, бізнесу та ЗМІ для досягнення спільних цілей.
    • Запозичувати досвід у «сусідів» (в рамках України та міжнародний досвід)

    Чи може Ваша організація (ініціативна група) виступити консультантом або експертом, якщо до вас звернеться інша організація за досвідом, який ви отримали при реалізації цієї ініціативи?
    Генерація кращих практик та консультування громад є одним із основних напрямків діяльності ГО «Let`s do it, Ukraine!».

    ****************************************************************************************************
    Довідкова інформація про ініціативу:

    Номінація, в якій бере участь ініціатива:

    • краща ініціатива у сфері екології та охорони навколишнього середовища
    • краща ініціатива у сфері волонтерства

    Назва організації (ініціативної групи), автора ініціативи:
    Громадська організація «Let`s do it, Ukraine!» з ініціативою «Зробимо Україну чистою! – 2015» на чолі з президентом організації Юлією Мархель

    Контактні дані організації:
    Мархель Юлія
    Тел. (044)221 62 87, (093) 030 73 03
    E-mail: [email protected]
    Сайт: www.letsdoitukraine.org

    Назва успішної ініціативи: „Зробимо Україну чистою разом! – 2015“