Імунітет до кризи: велика інтеграційна географія та партнерство

У мережуванні сила! Співпраця, взаємодопомога та обмін досвідом сприяє створенню потужної платформи для реалізації суспільно важливих ініціатив. Сьогодні приймаючі громади готові підставити дружнє плече людям, що через війну в Україні змушені покинути власні домівки. Мета нового проєкту «Соціальна адаптація під час кризи», що реалізується спілкою «Громадські ініціативи України»,  – допомогти інтегруванню внутрішньо переміщених осіб у життя громади. 

Всі заходи, що планується провести у 9 громадах України, спрямовані на знайомство, адаптацію, створення добрих стосунків між приймаючою громадою та людьми, що через війну перемістилися у більш безпечне місце. Так, у дружній атмосфері обговорення спільних планів, вирішення проблем, знайомства з культурою і просто доброго спілкування  ми будуємо міцне дружнє середовище. 

Географія проєкту

Людина не в змозі змінити напрям вітру, але кожному і кожній під силу спрямувати вітрила у потрібному напрямку. Людині, що потрапила у нове середовище, потрібна допомога у адаптації. Новий проєкт передбачає низку цікавих заходів, під час яких жителі громади та її гості матимуть змогу познайомитись, знайти спільні інтереси, долучитись до активностей. 

Географія проєкту охоплює одразу декілька регіонів: до створення умов для соціальної адаптації під час кризи долучились Вінницька, Чернігівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Кіровоградська, Львівська, Полтавська, Рівненська  та Черкаська область. 

Найцікавіше, що для створення інтеграційних просторів було обрано невеликі громади, і цьому є аргументація. Варто відзначити, що невеликі територіальні громади в порівнянні з великими містами є більш консервативними та менш відкритими до нового. Відповідно зараз, коли в окремих громадах кількість внутрішньо переміщених осіб складає близько 30-40% часом виникають різного роду непорозуміння, підґрунтям якого є незнання один одного та стереотипи, які є як у внутрішньо переміщених осіб так і в місцевих жителів. Серед внутрішньо переміщених осіб обов’язково є фахівці з різних сфер, активні громадяни, цікаві особистості та і просто небайдужі люди. Створення комфортних умов для знайомства і порозуміння сприятиме розвитку місцевих громад, надасть можливість отримання нового досвіду, обміну культурою, ідеями та думками.  

Тож, у 9 громадах 9 областей України буде створено облаштовані всім необхідним комфортні інтеграційні простори, де на всіх відвідувачів  чекатимуть цікаві події – різнорідні заходи з насиченою програмою, – сімейною, культурною, просвітницькою або навчальною. 

Сила мережі 

У своїй діяльності спілка «Громадські ініціативи України» керується принципами партнерства та підтримки, довіри, прозорості та небайдужості. Україна – наш спільний дім, і сьогодні вкрай необхідно спрямувати зусилля на допомогу тим, хто найбільше потребує, хто втратив домівку, і намагається повернути відчуття дому. Завдяки мережуванню та партнерству громадських організацій є можливість втілювати у життя проєкти, що сприяють соціальній адаптації та розвитку громадянського суспільства на загальнонаціональному рівні. До створення облаштованих інтеграційних просторів долучились члени спілки «Громадські ініціативи України». Так у 9 громадах на містах працюватимуть представники громадських організацій – партнерів і добрих друзі спілки «Громадські ініціативи України», зокрема ГО «Ідея. Дія. Результат», «Точка доступу», «Спілка ініціатив Чернігівщини»,  «Альтернатива», «Центр розвитку молоді», «Унікальна країна», «Агенція сталого розвитку «Хмарочос»,  «Михайлівське товариство», «Євроклуб», «СУМ в Україні», «Смарт». 

Війна є надзвичайним психологічним подразником для людини та суспільства, і ми не маємо до неї природного імунітету. Але наша сила у єдності, у взаємній підтримці,  вдячності та вмінні адаптуватися під час кризи. Віримо у перемогу України і наближаємо її власними добрими справами у громадах.