Local digital history

Друкованих видань, присвячених історії міста Бурштина Івано-Франківської області, на сьогодні  більш-менш достатньо, однак у місті досі не було систематизованої інформації про історичні та архітектурні пам’ятки, яка могла б задовільнити запити мешканців та гостей міста. В рамках проведення краєзнавчої вікторини для учнів місцевих шкіл виникла ідея створити інтерактивну карту історичних пам’яток міста, а також віртуальний тур.

На основі фотоматеріалів та довідкової інформації, зібраної учасниками краєзнавчої вікторини, створено інтерактивну карту історичних пам’яток міста Бурштина Івано-Франківської області та віртуальний тур «Бурштин 360». Усі матеріали розміщено на веб-сайті відділу освіти і науки Бурштинської міської ради 

Ініціативу реалізовано в рамках щорічної міської історико-краєзнавчої вікторини на кубок міського голови “Найкращі краєзнавці” серед закладів загальної середньої освіти.

Учасники вікторини – учні місцевих шкіл – зібрали інформацію та фотоматеріали про місцеві історичні та архітектурні пам’ятки, зокрема про сакральну архітектуру (храми і каплиці міста), історичну архітектуру кінця ХІХ початку ХХ століття, пам’ятники та меморіальні дошки. Довідкова інформація була зібрана з друкованих джерел, а також шляхом опитування місцевих мешканців, на приватній території яких збереглися зразки сакральної архітектури (каплиці).

На основі зібраних матеріалів за допомогою додатка Google My Maps організатори вікторини створили інтерактивну карту історичних пам’яток м.Бурштина Івано-Франківської області (тут).

Також з використанням середовища Google VR створено віртуальний тур історичною частиною міста «Бурштин 360» (ось).

Які результати Ваша ініціатива принесла громаді? Для міста створена інтерактивна карта історичних пам’яток та віртуальний тур «Бурштин 360». Мешканці міста мають змогу отримати інформацію про місцеві пам’ятки в інтерактивному форматі.
Окрім того, інтерактивну карту та віртуальний тур можна використовувати з навчальною метою в закладах освіти міста.
Що на Вашу думку дала ініціатива тим, хто її втілював в життя? Наша ініціатива дозволила нам – організаторам та учасникам – подивитися на історію свого міста з іншого ракурсу, «осучаснити» її та зробити більш доступною для широкого кола зацікавлених.
Чи мала Ваша ініціатива своє продовження та які зміни вона принесла? Ініціатива матиме продовження в наступних сезонах краєзнавчої вікторини. Планується інтерактивна карта-реконструкція архітектурних пам’яток, які не вціліли до цього часу.
Ваші поради тим, хто хоче втілювати ініціативи у своїх громадах Працювати над інноваціями й шукати найбільш доступні ресурси.

Довідкова інформація про ініціативу:

Назва організації (ініціативної групи), автора ініціативи Ініціативна група «Острів освітніх змін»
Контактні дані організації Рега Аліна
0966205278
[email protected]
Назва ініціативи Local digital history

Дана публікація розміщена в рамках всеукраїнського  конкурсу  «Краща громадська ініціатива України 2018», що впроваджується  Спілкою «Громадські ініціативи України»