Історія успіху: жінка в кадрі

В Гощі існують гендерні стереотипи, жінки не розуміють фактів гендерної дискримінації й проявів сексизму. Тут не було єдиного комунікаційного майданчика, де б ми могли говорити про це, обмінюватися досвідом успішних жіночих практик, популяризувати жіночі ініціативи, мотивувати одна одну.

У громаді відсутнє гендерно орієнтоване бюджетування та нерівномірно представленні жінки в органах місцевого самоврядування (із 32 депутатів Гощанської районної ради – 4 жінки). Три з них працюють в постійній депутатській комісії у справах освіти, фізкультури та спорту, культури і духовності.

Успішні локальні жіночі практики мають несистемний характер. Інформаційні кампанії щодо них без наголосу, що проєкт реалізувала/реалізовує жінка.

Зважаючи на це виникла ідея створити комунікаційний майданчик, де б жінки обмінювалися професійними успіхами, генерували ідеї, спільно їх реалізовували, презентували себе на рівні громади й готувалися ставати лідерками та депутатками місцевих рад.

Формат заходу «Історія успіху: жінка в кадрі» передбачає дві частини. Перша – виступи спікерок. Друга – спілкування між спікерками та слухачками.

Кожен захід тематично пов’язує жінок за професійною приналежністю чи сферами інтересів. Зустрічі об’єднали представниць місцевого бізнесу, медіа-сфери, депутаток, мистецтвознавців, освітян, медиків, поліцейських, управлінців, які розвивають децентралізаційні процеси регіону та мотивують створювати ОТГ, а також учнів місцевих шкіл.

Виступи спікерок охоплюють соціально-значущі теми, а також розкривають історії власного успіху та містять мотиваційну складову. На заходах говорили про те, як розвивати мистецький бізнес в провінції, як стати лікаркою-лідеркою медичної реформи, як керувати підприємством із іноземними інвестиціями, як створити брендову продукцію у містечку, де мешкає 5 тис. людей. Мер поділилася досвідом управління містом, заступниця голови ОТГ – реальними правилами гри, в органах місцевого самоврядування, голова регіонального відділення Асоціації Міст України про стереотипні ставлення в реформі децентралізації. Усі промови інформували про важливі суспільні процеси, але були подані через призму власного професійного та життєвого досвіду. Реальні історії реальних жінок, мотивують учасниць заходу до активності, саморозвитку, волонтерства. В умовах малих територій та обмежених ресурсів – захід не лише знаходить й об’єднує жінок, а й формує їх активну громадську позицію.

Загалом до проведення заходів вдалося залучити 76 жінок із Гощі, Гощанського району, м. Рівного та Рівненської області.

Мешканців Гощі залучали через соціальні мережі та популяризацію заходу в місцевій газеті. Була створена спеціальна мотиваційна анкета, яку потрібно було заповнити й таким чином, мати можливість долучитися до заходу. Деяких жінок, в яких організатори вбачали потенціал лідерок, запрошували особисто.

Так само через реєстраційну анкету, особисті запрошення, до заходів залучали дівчат – учениць старших класів Гощанської районної гімназії та Гощанської ЗОШ.

Спонсорами заходу стали місцеві підприємці, в переважній більшості жінки, котрі теж брали участь в заході у ролі слухачок.

Які результати Ваша ініціатива принесла громаді? У жінок формується активна громадська позиція. Жінки, які брали участь у заходах «Історії успіху: жінка в кадрі» прилучилися до написання проєктів у рамках Програми громадського бюджету Гощі й мають можливість виграти 30 тис. грн на втілення локальних ініціатив із соціальною складовою.

Формується якісна інформаційна політика щодо ролі жінок в розвитку громади та сучасних реформаторських процесах регіону. Учасниці проєкту на базі місцевої газети працюють над створенням веб-сайту. Сайт об’єднає мешканців/мешканок регіону в інфопросторі й висвітлюватиме проблематики насильства в сім’ї, гендерної рівності, результатів медичної, пенсійної, освітньої реформ, створення ОТГ та ролі жінки в цьому процесі. Медіа проєкт дозволить популяризувати місцеве ЗМІ загалом та проєкт «Історія успіху: жінка в кадрі», зокрема.

Формується культурний контекст громади. Учасниці проєкту створили арт-платформу в Гощі, яка популяризує мистецтво, залучає жінок до перформансів. Результатом стали дві виставки із роботами учасниць проєкту. Представлені на виставках полотна продавали. Кошти від реалізації спрямували на благодійність. Третю виставку заплановано на жовтень 2019 р.

Що на Вашу думку дала ініціатива тим, хто її втілював в життя? У ініціативної групи сформувалося мотиваційне коло спілкування, народилися нові ідеї  розвиткових проєктів за участі жінок.
Чи мала Ваша ініціатива своє продовження та які зміни вона принесла? Ініціатива «Історія успіху: жінка в кадрі» лягла в основу виграного в Асоціації Міст України (програма «Проміс») гендерного проєкту. У результаті реалізації проєкту у вересні-жовтні створимо жіночу громадську організацію у Гощі та Смизі (ця громада є партнером у реалізації проєкту), зніматимемо й популяризуватимемо успішні місцеві жіночі практики, проведемо дві жіночі конференції в м. Рівному із залученням успішних спікерок, які мешкають в громадах та проведемо воркошопи, аби навчити жінок лідерству, стратегічному плануванню та проєктному менеджменту. Лідерками громадської організаціями будуть жінки, які брали участь у заході «Історія успіху: жінка в кадрі».

Жінки громади стали активними, долучаються до процесів, які тут відбуваються, заявляють про свої потреби в реалізації ідей та розглядають можливість подавати свої кандидатури на наступні вибори в органи місцевого самоврядування.

Ваші поради тим, хто хоче втілювати ініціативи у своїх громадах Втілює у своїх громадах те, що важливо особисто для вас. Якщо це буде важливо для вас (щоб то не було) ви робитиме це добре.  Формуйте команду з поміж тих людей, яким ініціатива теж важлива.

Детально плануйте, але завжди будьте готові до спонтанності. Відстоюйте свою позицію. Шукайте спонсорів. Хваліть себе, але завжди аналізуйте зроблене. Коли щось іде не так – це не чорна смуга – це просто щось іде не так. Шукайте інший шлях.

Довідкова інформація про ініціативу:

Назва організації (ініціативної групи), автора ініціативи Калька Наталія Михайлівна, Депутатка районної ради, прес секретар Гощанської селищної ради
Контактні дані організації Рівненська обл, смт Гоща
Калька Наталія Михайлівна,
тел. 097-32-84-064
[email protected]
Назва ініціативи «Історія успіху: жінка в кадрі»

Дана публікація розміщена в рамках всеукраїнського  конкурсу  «Краща громадська ініціатива України 2018», що впроваджується  Спілкою «Громадські ініціативи України».

Детальніше про конкурс за посиланням