Школа Волонтерів

Протягом нашої роботи в різних громадах України, в тому числі на Донбасі, ми зрозуміли, що українська нація потребує такого міцного фундаменту,  як  волонтерство,  що  буде  об’єднувати  суспільство,  прививати  ідеї  єдності, взаємодопомоги, самоорганізації. Волонтерський рух може стати  рушійною силою розвитку країни Саме  тому  ми ще  зі  свого  заснування  у  2011  році  ставимо  за  мету  популяризації  волонтерського руху в Україні. Ми впевнені, що це може стати значним  поштовхом  для  розбудови  громадянського  суспільства  та  розвитку  країни, покращення добробуту громадян/

Ідея школи виникла у 2015 році і була підтримана GIZ у 2016. На початку 2017 ми вдосконалили формат школи і основною метою визначили – надання  лідерам  нової  генерації  інформації  про  практичні інструменти використання  волонтерських активностей для  розвитку своїх  громад,  включення  внутрішньо  переміщених  осіб  до  суспільного життя. Весь 2017 це було самофінансування нашої організації.

Протягом 2017 року Школа волонтерів пройшла в 19 містах України, де було задіяно 13 експертів організації. Сертифікованими учасниками стало 344 особи. Витрати ВГО «Поруч» склали приблизно 80тис.грн, додатково було задіяно кошти місцевих спонсорів в розмірі від 1000 до 3000 грн в різних містах.

Школа проходила як правило два дні ( в деяких містах – один, в деяких – три). Учасниками школи були люди різного віку. Це залежало від того, хто запрошував і з якою метою проходила школа. Так, наприклад, в Дрогобичі, ми проели школу на запрошення Карітас, яким необхідний був старт для набору волонтерів у свою організацію. Тому тут основними учасниками були молоді люди, віком до 25 років. В м. Краматорськ, де нас запросили задля  старту глобального волонтерського проекту, учасниками були школярі, віком до 15 років.

Тобто мета і формат нашої школи відрізнявся по містах, але, як правило, це було проведення  практичних вправ та ігрових активностей, що спрямовані на закріплення знань та побудову розуміння шодо сутності та специфіки волонтерської діяльності, вдосконалення навичок  вербальної  та  невербальної  комунікації волонтера, вирішення конфліктних ситуацій, проектного управління у волонтерській

діяльності, розвитку  самоврядування  та  побудови взаємодії громади і влади, засвоєння  прийомів підвищення особистої  стресостійкості волонтера.

Які результати Ваша ініціатива принесла громаді? Цей  проект  дав  можливість  учасникам розширити  власне  уявлення  про волонтерський  рух  та  його  роль  у  позитивних  змінах  у  всіх  сферах суспільного життя, налагодити контакти з громадськими активістами свого регіону, стати агентами змін в своїй громаді, зробити власний

внесок у розбудову громадянського суспільства в Україні.

Що на Вашу думку дала ініціатива тим, хто її втілював в життя? Наші експерти зрозуміли, що в Україні є достатня кількість людей, які бажають змін, але їх не вистачає знань про наявні інструменти для цього.
Чи мала Ваша ініціатива своє продовження та які зміни вона принесла? В багатьох громадах наша ініціатива отримала продовження. В деяких громадах завдяки отриманим знанням було написано і реалізовано кілька проектів.

Довідкова інформація про ініціативу:

Номінація, в якій бере участь ініціатива краща ініціатива у сфері волонтерства
Назва організації (ініціативної групи), автора ініціативи ВГО «Поруч», Тищенко Марія, Потій Олександр, Віра Усик
Контактні дані організації (прізвище та ім’я координатора, телефон, електронна пошта, веб сайт тощо) Усик Віра, [email protected], 0958986296,

http://poruch.com.ua/volunteerschool/

Назва успішної ініціативи Школа Волонтерів

Дана публікація розміщена в рамках всеукраїнського  конкурсу  «Краща громадська ініціатива України ‘17», що впроваджується  Спілкою «Громадські ініціативи України».

Детальніше про конкурс за посиланням