Пет-терапія для жіночого психоневрологічного інтернату

Коли влітку 2016 року ми відвідали Веселівський психоневрологічний інтернат Запорізької області для жінок, наша організація не могла залишитись осторонь цього закладу.

Веселівський психоневрологічний інтернат розташований в с. Урицьке Запорізького району Запорізької області. Був створений інтернат в квітні 1936 року для самотніх громадян похилого віку. Інтернат розміщує 325 вихованок з різних куточків України (включаючи окуповані території) – жінок у віці від 18 років з психоневрологічними порушеннями, розумовою відсталістю, пороками розвитку, порушеннями психіки, на епілепсію, ДЦП тощо.

Головна проблема інтернату полягає у відсутності  кваліфікаційної допомоги профільних лікарів. Бачучи, які величезні суми потрібні на лікування, багато хто з цих дівчат відчуває себе безпорадними.

Саме так і прийшла ідея започаткувати проект «Пет терапія».

Пет-терапія – (від англ. pet – домашній улюбленець) назва, яка прийшла до нас із Заходу, дослівно розкривається як лікування за допомогою домашніх тварин.

Але це швидше не лікування, а одна з допоміжних методик, яка прискорює одужання хворої людини.

Поки що людство не в змозі остаточно зрозуміти, як саме працює цей механізм у наших улюбленців, але, згідно з науковими дослідженнями, домашні тварини володіють унікальним даром зцілювати своїх власників.

Метою проекту є соціальна адаптація, творча і спортивна реабілітація, екологічне та фізичне виховання дівчат, поліпшення їх морально-психологічного стану за допомогою іпотерапії, зоотерапії (спілкування з кіньми, контактне спілкування з тваринами, навчання верхової їзди, розвиток екологічної, фізичної культури і творчого зростання особистості, трудотерапія); профілактика соціально небезпечних форм поведінки; профорієнтація; організація літнього дозвілля.

Проект довгостроковий і багатогранний.

Ми виділяємо всередині нього кілька напрямків:

– Реабілітація дівчат за допомогою іпотерапії, зоотерапії і уроків творчості;

– Реабілітація, адаптація та виховання дівчат за допомогою занять верховою їздою, екологічних та творчих занять;

– Трудотерапія і профорієнтація;

– Організація дівчат заняттями творчістю і рукоділлям, піднімаючи тим самим інтерес до народної творчості і розвиваючи його.

Які результати Ваша ініціатива принесла громаді?

Після першого етапу Проекту, психологи спостерігають позитивну динаміку в поведінці всіх дівчат після занять. Дівчата, побувавши за межами інтернату, стали більш комунікабельними і отримали незамінний досвід в управлінні собою в нестандартних життєвих ситуаціях. Вони більш впевнено і спокійно стали поводитися, стали більш відкритими, веселими.

Що на Вашу думку дала ініціатива тим, хто її втілював в життя?

На сьогодні існує проблема, що не пацієнта потрібно повертати до суспільства, а суспільство до пацієнта. Необхідно зробити так, щоб суспільство на нього чекало, допомогло йому. Ми відверто говоримо між собою і знаємо, що після психіатричного стаціонару йде провалля. У цьому Проекті важливо дати можливість жінкам реалізуватися, а суспільству допомогти зрозуміти, чи воно готове, чи хоче прийняти осіб з психіатричним досвідом як повноправних своїх членів. Ми віримо в те, що дівчата зможуть себе реалізувати, якщо ми зробимо перший крок!

Чи мала Ваша ініціатива своє продовження та які зміни вона принесла?

«Говорити, що пет-терапія – це основний підхід, не можна. Це лише один із напрямків у цій системі психологічної реабілітації. Ми до реабілітації підходимо комплексно. Але те, що позитивні зміни відбулись то це безперечно. І ми будемо продовжувати реалізацію нашого проекту і в подальшому. Адже бачити щасливі посмішки дівчат і жінок це неймовірне задоволення і гордість за те, що ми змогли хоч трохи зробити їх ближчими до навколишнього середовища і дали можливість відчути себе повноцінними.

Ваші поради тим, хто хоче втілювати ініціативи у своїх громадах

Намагатись бути активними, ініціативними та максимально корисними для своєї громади!

****************************************************************************************************

Довідкова інформація про ініціативу:

Номінація, в якій бере участь ініціатива

Краща ініціатива у сфері роботи з людьми з особливими потребами

Назва організації (ініціативної групи), автора ініціативи

Громадська організація «Розвиток Громадянського Суспільства України» («The Development of Civil Society in Ukraine»).

Голова правління ГО Ігнатко Борис Вікторович

Контактні дані організації (прізвище та ім’я координатора, телефон, електронна пошта, веб сайт тощо)

http://civil-society.com.ua

[email protected]

https://www.facebook.com/ngo.dcsu/

+380 (50) 957-74-47; +380 (99) 540-06-90

Ігнатко Борис Вікторович

Назва успішної ініціативи

«ПЕТ ТЕРАПІЯ ДЛЯ ЖІНОЧОГО ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНОГО ІНТЕРНАТУ».

********************************

Додамо, що дана публікація розміщена в рамках всеукраїнського  конкурсу  «Краща громадська ініціатива України ‘17», що впроваджується  Спілкою «Громадські ініціативи України».

Детальніше про конкурс за посиланням