Ознайомчий візит до Херсона: приклади успішної співпраці та реалізації ініціатив

Спілка Громадські ініціативи України у співпраці з регіональним партнером ГО «Точка доступу» в рамках проєкту «Життя на межі миру: від громадських ініціатив до громадської безпеки в громадах» 12-15 жовтня провела ознайомчий візит для представників громадських організацій Луганської та Донецької областей у Херсоні. Метою проєкту є теоретичне та практичне навчання, а також обмін досвідом, кращими практиками розвитку партнерства між органами місцевого самоврядування та неурядовими громадськими організаціями зі Сходу України.

Налагодження комунікації та встановлення міжсекторальних партнерств є новим досвідом, що відкриває нові можливості  та рішення, сприяє формуванню нового погляду на розвиток громадянського суспільства, створює нову культуру ефективної взаємодії влади, громади і навіть  бізнесу.  Ознайомчий візит – це зміцнення можливостей, цікавий діалог та мотивація на нові ініціативи і досягнення. Впродовж 4 днів візиту запрошені до дискусій експерти з  різних сфер діяльності, представники ОМС та досвідчені активісти розповіли гостям про запровадження гендерного підходу в управлінні громадою, досвід розбудови системи комунікації між урядовими організаціями та НГО, про здобутки та виклики під час децентралізації у Херсонській області, етику відносин в процесі планування та реалізації спільних громадських ініціатив, прийнятті рішень для розвитку громади.

Під час візиту учасники та учасниці відвідали Громадський центр «Нова генерація», де поспілкувались з виконавчою директоркою громадської організації Оксаною Глєбушкіною та експерткою з гендерної рівності Ольгою Жуковою. Досвідчені активістки розповіли про результати більш ніж 25 років системної роботи, які  вже принесли позитивні зміни. Було успішно впроваджено більше 100 проектів у громадах, проведено безліч тренінгів, консультацій та стажувань для активістів громадського сектору,  що допомогло розпочати діяльність, посилити організаційну та технічну спроможність  більше  ніж 20 організацій. Громадський центр допомагає ініціативним групам та щойно створеним організаціям, які  тільки розпочинають свій шлях та  організаціям,  які  вже напрацювали досвід, розуміють важливість організаційного розвитку та впроваджують зміни.

У місті  Гола Пристань Херсонської області учасники та учасниці мали зустріч із головою правління БФ «Свята Ольга» Світланою Михолат. Вона поділилася досвідом щодо успішної реалізації проєктів для різних груп жінок та чоловіків на локальному рівні, впровадження розвитку гендерно орієнтованого бюджетування в Україні, надала живі приклади гендерного підходу,  що враховує особливі потреби різних груп людей. У Херсонському обласному центрі «Успішна жінка» разом з очільницею організації Анжелою Литвиненко учасники візиту дискутували на тему захисту соціальних, економічних, політичних, творчих та інших прав громадян, обговорювали шляхи залучення мешканців до розбудови громадянського суспільства та демократії, сприяння реалізації державної та місцевої гендерної політики. Також в рамках ознайомчого візиту до Херсона було організовано зустріч з  Погрібною Людмилою, секретарем Музиківської сільської ради. Вона провела екскурсію громадою, розповіла про успіхи  запровадження гендерного підходу у документи громади, розвиток  та ефективні методи  залучення громадян до активної участі у житті села Музиківка. Елла Петренко, голова ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»  поділилася досвідом впровадження кампанії «За прозорі бюджети», розповіла про активізацію молоді на локальному рівні.

Особливо теплою вийшла зустріч з Іриною Ханніковою, головою інклюзивного простору дитячих мрій «Сонячні діти Херсонщини», створений для підтримки дітей з синдромом Дауна.  Організація була створена у 2014 році, членами її є батьки дітей з синдромом Дауна, а сама організація впроваджує ініціативи та проєкти, що мають на меті допомогу у соціалізації незвичайних дітей у громадянському суспільстві.

Після ознайомчого візиту учасники поділилися враженнями.

Тамара Рябцева, членкиня громадської організації «Вік щастя» (м. Слов’янськ, Донецька область), та представниця Дружківської громади, зазначила: «Програма ознайомчого візиту дуже сподобалась. Для мене такий досвід візитів вперше, дякую організаторам заходу також за можливість вперше відвідати місто Херсон. Все було цікаво, отримала багато нової корисної інформації, чудові враження від всіх візитів і дискусій з експерам, активістами Херсонщини. Але особливо сподобався візит до Музиківської ОТГ. Захоплює та мотивує, що невеличка громада з населенням близько 4000 мешканців  так стрімко розвивається, а жителі беруть активну участь у житті села. Дякую організаторам за цікавий досвід».

Артем Сінченко, волонтер громадської організації «Обрії можливостей» (м. Сєвєродонецьк, Луганська область) також поділився враженнями: «Для представників нашої організації такі ознайомчі заходи особливо цінні. Нашій організації всього 3 місяці, ми ще на початку шляху розвитку, тому для нас дуже важливо дізнатись досвід інших організацій із впровадження суспільно важливих ініціатив, щоб набути практичних навичок, спілкуючись з фаховим експерами, та крокувати до успіху, змінюючи життя в громаді на краще».

Команда організаторів ознайомчого візу до теплого та гостинного міста Херсон висловлює подяку всім учасникам та учасницям, а також активістам, волонтерам, представникам органів місцевого врядування за чудову можливість  почути історії успіху та експертні поради, дізнатися про досвід ефективного впровадження ініціатив для розвитку громадянського суспільства.

Проєкт реалізується в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.