Регулювання чисельності безпритульних тварин в м. Бердянськ

Проблема великої кількості безпритульних тварин на вулицях, покуси дорослих та дітей хвилює більшість населення міста Бердянськ. Законний шлях скорочення чисельності тварин – їх стерилізація. Поштовхом до ініціативи стало прийняття закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», який регламентує спосіб регулювання чисельності безпритульних тварин гуманним шляхом.

Бердянська міська Рада прийняла Програму регулювання  чисельності безпритульних тварин у м. Бердянськ  на 2018 рік.  В її межах  впроваджено опрацьовану в странах ЕС програму ВСП (відлов, стерилізація, повернення). Наша організація має все необхідне для її реалізації: приміщення, ліцензовану клініку для проведення вакцинації та стерилізації, притулок для післяопераційного утримання тварин. Ми подали свої пропозиції на конкурс та виграли його. В межах цієї програми в 2018 році було відловлено 968 собак (601 доросла і 367 цуценят). Всі собаки були провакциновані від сказу та інших інфеційних захворювань. Простерилізовано 513 собак, з них 362 суки і 151 кобель. Всі собаки утримуються в притулку 15 діб, після чого передаються під опіку громадськості Бердянська. Серед опікувачів молодь, зоозахисники, не байдужі люди. Виловлені агресивні собаки утримуються в притулку довічно.

Які результати Ваша ініціатива принесла громаді? Реалізація цієї Програми довела громаді, що можна регулювати чисельність тварин гуманним засобом та ефективно. Саме тому в 2019 році вона була продовжена.
Що на Вашу думку дала ініціатива тим, хто її втілював в життя? Можливість проявити свої найкращі якості: любов до тварин, повага до закону, усвідомлення європейського досвіду, співпрацю з міжнародними зоозахистними організаціями: IFAW та Міжнародного Фонду Бріджит Барло.
Чи мала Ваша ініціатива своє продовження та які зміни вона принесла? В 2019 році міська програма  була продовжена. За перше півріччя було відловлено 860 собак (357 дорослих і 503 цуценя), стерилізацію пройшли 237 собак. Почали працювати також в районах поряд м. Бердянська.
Ваші поради тим, хто хоче втілювати ініціативи у своїх громадах Не мріяти, розмовляти та обговорювати, а робити. Цивільний світ давно опрацював цей напрямок роботи.

Довідкова інформація про ініціативу:

Назва організації (ініціативної групи), автора ініціативи Громадська організація «Бердянська Служба Захисту Тварин»
Контактні дані організації Голова ГО Мамай Валентина Іванівна,
(066) 2302830, [email protected]
Назва ініціативи Регулювання чисельності безпритульних тварин в м. Бердянськ

Дана публікація розміщена в рамках всеукраїнського  конкурсу  «Краща громадська ініціатива України 2018», що впроваджується  Спілкою «Громадські ініціативи України».

Детальніше про конкурс за посиланням