У Дрогобичі напрацьовують концепцію розвитку Парку новонароджених

20 грудня, у Дрогобичі пройшов перший семінар на тему “Створення концепції розвитку Парку новонароджених за участю громади”.

Семінар проводився в рамках конкурсу малих грантів від громадсько спілки “Громадські Ініціативи України” в межах проекту «Підтримка місцевих НУО і громадянських ініціатив» який реалізується за підтримки Національного фонду в підтримку демократії.Організатором семінару виступила громадська організація “Український молодіжний прорив”.

На початку семінару учасники семінару мали можливість послухати лекцію викладача Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка Мирона Цайтлера про сталість розвитку зелених зон міст, та зокрема  Дрогобича. Відзначалось що при площі 300 Га, площа зелених насаджень у місті є в 2,5 рази менша за площу, яка б мала бути відповідно до усіх норм. Також було запропоновано поєднати як історію парку із збереженням частини наявних насаджень так і поступове засадження парку деревами характерними для нашої місцевості.

Під час другої частини семінару керівник відділу урбаністики м. Львова Олександра Сладкова презентувала результати опитування щодо стану та перспектив розвитку Парку новонароджених. В опитуванні взяли участь понад 200 осіб. Зокрема згідно результатів слід відзначити, що мало хто з мешканців користуються парком та вважають його небезпечним у зв’язку із антисоціальними елементами, які часто перебувають у ньому. Більшість мешканців бачать розвиток парку як простору відпочинку та занять спортом, чого зараз дуже бракує у місті.

Під час третьої частини семінару, Христина Яблонська, фасилітатор, викладач УКУ, допомагала учасникам відшуковувати ідеї як би Парк новонароджених мав розвиватись. Зокрема Було напрацьовано такі групи ідей: наявність дитячої зони (каруселі, майданчики тощо), простір з арт-об’єктами, наявність вуличної їжі, наявність простору для вигулу собак, створення оригінального ландшафту парку (озеро, велика галявина, тощо), розвиток інфраструктури парку (лавки, економні ліхтарі, вбиральня, тощо), створення спортивної зони (волейбольний, баскетбольний, міні-футбольний майданчики, скейт-парк, тощо), культурно-інтерактивний простір (сцена, альтанка, тощо).

Наступним етапом роботи над створенням концепції розвитку Парку новонароджених стануть Майстерні парку, які проходитимуть у місяці лютому, про що буде додатково повідомлено.