Рада і Форум культурного простору – громадська ініціатива «знизу», метою якої є покращення культурного ландшафту міста

(м. Люблін)

Від входу в браму Ґродзьку для багатьох гостей Любліна розпочинається знайомство з цим містом – найбільшим осередком сходу Польщі. Навесні 2006 року в однойменному осередку „Brama Grodzka – Teatr NN” з’явився Форум культури простору. Цей вид культури існував у       Любліні ще до моменту злиття організації „Brama Grodzka” з театром: люди, які були стрижнем цих організацій, уже намагалися ввести позитивні зміни в культурний ландшафт Любліна – у рамках різноманітних геппенінгів «обігрувалися» такі місця, як-от стараЄврейська частина чи Середмітя Любліна.

«Щоб Люблін тішив око»

Ідея Форуму культурного простору з’явилася в 2005 році – її суть полягала в тому, що утворювалася площадка для обміну думками та поєднання пропозицій влади і з думкою суспільства щодо того, як покращити культурний ландшафт у Любліні. Народилася ідея в середовищі люблінських урбаністів, зокрема одним з авторів є Ромуальд Дилевський – відома в місті людина, оскільки він є автором першого післявоєнного плану Любліна.

Форум було запропоновано організувати осередкові „Brama Grodzka – Teatr NN” – адже організацію сприймали як місцеву неупереджену установу, що професійно займалася з міською культурою. Спочатку форум мав форму зустрічей, у ході яких влаштовувалися різні формати співпраці з міською радою. Тоді ж за посередництвом інтернету помислодавці ініціативи впровадили щоденний обмін інформацією та думками у Всемережі.

У 2011 році Форум культурного діалогу був формалізований – за рішенням місцевої влади його закріпили за міським самоврядуванням, відтак мер міста створив Раду культурного простору на правах консультативного органу.

Варто зазначити, що нині немає ієрархічної залежності між Форумом і Радою. Це – два різні органи, які мають різні функції в системі. Наприклад, оскільки до складу Форуму входять представники багатьох неурядових організацій, вони контактують між собою і завдяки Форуму розпочинають співпрацю та реалізують різноманітні проекти.

«Місця для тебе»

Рада – це досить формальний орган, це такий собі офіційний посередник між громадянським суспільством і владою. Представники цієї структури пишуть офіційні листи меру, проте тематика формується на основі дискусій на Форумі. Отже, реальним «двигуном» діяльності є Форум.

Так, на початку грудня 2015 року Управління міського зеленбуду попросило Форум провести консультації щодо парків у центральній частині Любліна. З консультацій народилася міська ініціатива «Місця для тебе».

Задум простий: знайти забуті, занедбані міні-скверики і вдихнути в них нове життя, змінити їхній вигляд, відновити. На переконання авторів ініціативи, справжня культура розкривається саме в деталях, на рівні міського простору, міських «меблів» з їхніми «користувачами». Тому важливо було розвинути невеликі плями-скверики, загублені на великих площах: між тим, вони нерідко бували єдиним місцем довкола, де можна було посидіти, відпочити і поспілкуватися у відносній тиші.

Під час реалізації цієї ініціативи виникла група з 5–6 експертів – вони були волонтерами Форуму, які спільно зі співробітниками Міського зеленбуду брали участь у зустрічах і обговоренні деталей реалізації від грудня 2015 року до червня 2016 року. Були представлені первісні пропозиції щодо проектів у вигляді візуалізації, планів і описів, а відтак обговорювалися переваги та недоліки кожної з пропозицій, пропонувалися нові ідеї, досліджувалися можливості і обмеження в реалізації кожної з заявок.

Автори ініціативи наголошують: «Ми хочемо, щоб Люблін тішив око, щоб в місті було приємно чекати автобуса, читати книгу або зустрічатися з друзями».

Не лише міський, але й культурний простір

У 2014 році, за активної участі Ради і Форуму культурного простору в Любліні відбувся Рік Ян Ґейла. Ян Ґейл – це легендарний данський архітектор і консультант міського ландшафту Копенгагена. Його кар’єра зосереджувалася на поліпшенні якості життя в містах почерез переорієнтацію міського простору на потреби пішоходів та велосипедистів.

Данець у рамках «свого» року також відвідав Люблін – хоча спочатку організація не планувала його приїзду: просто побоювалася, що це дорого коштуватиме (була навіть ідея провести «Рік Яна Ґеля без Яна Ґеля»). Але пізніше вирішили звернутися до відомого архітектора, і він радо погодився приїхати.

Для люблінян Рік Яна Ґейла став своєрідною мобілізацією, містяни активно дискутували про нові напрямки розвитку культурного простору міста. Тоді утворилася група «Пішохідний Люблін», постав проект «Місто для людей». На лекцію легендарного данського архітектора в Любліні у жовтні 2014 року зібралися близько 800 людей спільно з представниками місцевої влади.

Від того моменту люблінський проект пішохідного «Міста для людей» живе: так, у квітні 2016 року в рамках ініціативи мала місце зустріч, названа «Усе це робимо заради грошей». Містянам розповідали про переваги пішохідного переміщення Любліном і того, скільки місцевий бюджет заощаджує на пішохідних зонах.

І наостанок: на питання про те, яку пораду дати авторам місцевих ініціатив, координатор Форум культурного простору Марцін Скшипек відповідає:

«Тема культурного простору об’єднує людей і дозволяє їм більше дізнаватися один про одного. Безперечно варто починати такі проекти, які: 1) пов’язані з чимось, що турбує місцевих мешканців; 2) є сміливими і передбачають значні зміни; 3) вимагають розвитку або здобуття нових знань, потребують зовнішньої підтримки – наприклад, з боку авторитетних людей».

Навколо такої ініціативи можна задіяти людей, навчити їх чогось. Не варто боятися того, що первісної цілі не завжди можна осягнути з першого разу – але наслідком реалізації такої ініціативи будуть досвідчені і навчені чогось представники місцевої громади, які будуть краще підготовані до подальших дій. І можливо, у майбутньому вони самостійно зможуть досягнути цілі.

Паспорт: 

1. Повна назва організації:

Рада і Форум культурного простору (Rada i Forum Kultury Przestrzeni)

2. Координатор проекту:

Марцін Скшипек – координатор Форуму культурного простору

Ян Камінський – голова Ради культурного простору

3. Адреса організації

Рада: Pl. Łokietka 1, Lublin 20-109, Польща

Форум: ul. Grodzka 21, Lublin 20-112, Польща.

Веб-сторінка: www.fkp.ulublin.eu

5. Джерела і сума фінансування:

Громадська діяльність, безкоштовно. Єдина постійна робота, пов’язана з ініціативою, це Марцін Скшипек, що працює в організації „Brama Grodzka – Teatr NN”. Його обов’язки включають координацію Форуму.

6. Строк тривання проекту:

Безстроково. Форум працює з 2005 року, Рада з 2011 року.

 

Ініціатива опублікована в публікації «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і УКраїни», яка була підготовлена в рамках проекту «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування», що реалізувався Фондом «Освіта для демократії», Громадською організацією «Наше Поділля», Товариством Лева та Мережею «Громадські ініціативи України».

Проект реалізувався у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

Автор тексту: Ігор Ісаєв