Підсумкова зустріч з напрацювання концепції парку Новонароджених в Дрогобичі

21 лютого в рамках проекту «Створення концепції розвитку Парку новонароджених за участю громади» у Дрогобичі відбулась підсумкова зустріч з напрацювання концепції парку. У зустрічі взяли участь як мешканці прилеглих будинків, так і представники інших цільових груп потенційних відвідувачів парку (молодь, пенсіонери, молоді батьки).

Протягом першої частини зустрічі учасники мали можливість визначити, які події мали б проводитись у парку та які навпаки не мали б проводитись, які місця та об’єкти мали б бути у парку та які не мали б бути. З подій присутні хотіли б бачити тематичні фестивалі, виставки, мистецькі ярмарки, кіноперегляди, ретро-вечори, спортивні змагання, неполітичні флеш-моби та заходи з популяризації здорового способу життя та екології. Учасники не хотіли б, щоб у парку мало місце вирубування дерев, будівництво споруд та розміщення МАФів (крім спортивних майданчиків), будь-яка торгівля (особливо спиртними напоями), гучні святкування після 21.00 та політичні заходи. Присутні також зазначили, що у парку обов’язково мають бути інтерактивні зони, доріжки, збережені зелені насадження, якісне освітлення, WI-FI, вбиральні, спортивний майданчик та територія для вигулу домашніх улюбленців. Не має бути у парку місць для продажу та розпивання алкоголю, чагарників, присутності антисоціальних груп населення стихійної торгівлі, стихійних сміттєзвалищ та туалетів та незаконних забудови.

У другій частині зустрічі учасники опрацьовували ідеї з «Майстерень парків» та визначали найбільш пріоритетні для реалізації ідеї, менш пріоритетні та необов’язкові. В культурному просторі парку мали б бути розміщені в першу чергу велика сцена для концертів, мала сцена для культурних заходів та вільний простір для митців (проведення пленерів, майстер-класів). Арт-інсталяції та літній амфітеатр учасники визначили необов’язковим атрибутом культурного простору парку. Спортивна зона парку мала б містити доріжки для бігу, тенісний стіл, велодоріжки та велопарковки, лавки з шаховими дошками та ворк-аут. В другу чергу присутні хотіли б розмістити тут скейт-парк, памп-трек, тир та стіну для скелелазіння.

Інфраструктура парку мала б містити наступні елементи: автопаркінг, великі роздільні смітники в кількох місцях, загальні смітники по всьому парку вхідні зони, центральна площа, вбиральня, ліхтарі, лавки по всьому парку. Для догляду за всіма дрогобицькими парками мало б бути створене окреме комунальне підприємство. В другу чергу по території парку мали б бути розміщені камери відеоспостереження.

Щодо території для вигулу собак, то вона мала бути у парку, однак, її облаштування не є першочерговим завданням. Так само не є першочерговими завданнями розміщення станцій прибирання за собаками, місця для тренування собак та інформаційної дошки для власників тварин.

Наявність вуличної їжі не є першочерговим атрибутом парку. Однак, з часом тут могло б функціонувати і соціальне кафе і мобільні точки з кавою.

Учасники зустрічі зазначили, що обов’язковим елементом парку має бути універсальний дитячий майданчик та мотузковий парк. Ідея оглядового колеса на думку більшості не є обов’зковою для реалізації тут.

Наступним етапом роботи над Парком новонароджених є інвентаризація землі парку міською радою та створення конкурсних умов для архітекторів на основі ідей громадської концепції розвитку парку.

Проект “Створення громадської концепції розвитку Парку новонароджених» проводиться в рамках конкурсу малих грантів від ГС Громадські Ініціативи України в межах проекту «Підтримка місцевих НУО і громадянських ініціатив» який реалізується за підтримки Національного фонду в підтримку демократії.
Проект реалізується за підтримки Дрогобицької міської ради та ініціативи Дрогобич 3D
Автор та виконавець проекту: ГО “Український молодіжний прорив”